Τεχνολογία εναντίον Google

Η Google δικάζεται ενώπιον ομοσπονδιακού δικαστή στην Ουάσιγκτον για υποτιθέμενες παραβιάσεις της αντιμονοπωλιακής νομοθεσίας στην τεράστια επιχείρηση αναζήτησης. Οι ειδικοί περιγράφουν σωστά την υπόθεση ως πιθανώς τη μεγαλύτερη υπόθεση μονοπώλησης από τότε που η κυβέρνηση των ΗΠΑ ανέλαβε την υπόθεση της Microsoft τη δεκαετία του 1990. Επίσης ως μια πολυαναμενόμενη νομική αναμέτρηση που θα μπορούσε να αναδιαμορφώσει μια από τις πιο κυρίαρχες πλατφόρμες του Διαδικτύου.

Σύμφωνα με το CNN, «το Υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ και δεκάδες πολιτείες κατηγόρησαν την Google το 2020 για φερόμενη κατάχρηση της κυριαρχίας της στη διαδικτυακή αναζήτηση βλάπτοντας τον ανταγωνισμό μέσω συμφωνιών με παρόχους κινητής τηλεφωνίας και κατασκευαστές smartphone που έκαναν την Αναζήτηση Google την προεπιλεγμένη ή αποκλειστική επιλογή σε προϊόντα που χρησιμοποιούνται από εκατομμύρια των καταναλωτών.

Η Google υποστήριξε ότι ανταγωνίζεται επί της ουσίας και ότι οι καταναλωτές προτιμούν τα εργαλεία της επειδή είναι τα καλύτερα, όχι επειδή έχει κινηθεί για να περιορίσει παράνομα τον ανταγωνισμό. Η επιχείρηση αναζήτησης της Google παρέχει περισσότερα από τα μισά από τα 283 δισεκατομμύρια δολάρια σε έσοδα και 76 δισεκατομμύρια δολάρια σε καθαρό εισόδημα που κατέγραψε η μητρική εταιρεία της Google, η Alphabet, το 2022. Η αναζήτηση τροφοδότησε την ανάπτυξη της εταιρείας σε κεφαλαιοποίηση αγοράς άνω των 1,7 τρισεκατομμυρίων δολαρίων.

Τώρα, η εταιρεία πρόκειται να υπερασπιστεί τον εαυτό της σε μια δοκιμασία πολλών εβδομάδων που θα μπορούσε να ανατρέψει τον τρόπο με τον οποίο η Google διανέμει τη μηχανή αναζήτησής της στους χρήστες», την ίδια την Google και τον κλάδο.

Τα στελέχη της Google ήδη υπερασπίζονται την εταιρεία επικαλούμενοι «πρωτοφανή καινοτομία, συμπεριλαμβανομένων καινοτομιών στην τεχνητή νοημοσύνη, νέες εφαρμογές και νέες υπηρεσίες, που δημιουργούν περισσότερο ανταγωνισμό και περισσότερες επιλογές για τους ανθρώπους από ποτέ. Οι άνθρωποι δεν χρησιμοποιούν το Google επειδή πρέπει – το χρησιμοποιούν επειδή το θέλουν. Είναι εύκολο να αλλάξετε την προεπιλεγμένη μηχανή αναζήτησής σας – έχουμε περάσει εδώ και πολύ καιρό την εποχή του διαδικτύου μέσω τηλεφώνου και των CD-ROM», λένε.

«Στην αρχική της καταγγελία, η κυβέρνηση των ΗΠΑ ισχυρίστηκε εν μέρει ότι η Google πληρώνει δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως σε κατασκευαστές συσκευών, όπως η Apple, η LG, η Motorola και η Samsung — και προγραμματιστές προγραμμάτων περιήγησης όπως η Mozilla και η Opera— ως η προεπιλεγμένη μηχανή αναζήτησής τους και σε πολλές περιπτώσεις να τους απαγορεύσει να συναλλάσσονται με τους ανταγωνιστές της Google».

Ως αποτέλεσμα, η καταγγελία ισχυρίζεται ότι «η Google κατέχει ή ελέγχει ουσιαστικά τα κανάλια διανομής αναζήτησης που αντιπροσωπεύουν περίπου το 80 τοις εκατό των γενικών ερωτημάτων αναζήτησης στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Η αγωγή ισχυρίζεται επίσης ότι το λειτουργικό σύστημα Android της Google που συναλλάσσεται με κατασκευαστές συσκευών είναι αντιανταγωνιστικό, επειδή απαιτούν από τις εταιρείες smartphone να προεγκαταστήσουν άλλες εφαρμογές που ανήκουν στην Google, όπως το Gmail, το Chrome ή τους Χάρτες.

Την εποχή που κατατέθηκε για πρώτη φορά η αγωγή, οι αντιμονοπωλιακές αρχές των ΗΠΑ δεν απέκλεισαν την πιθανότητα διάλυσης της Google, προειδοποιώντας ότι η συμπεριφορά της Google θα μπορούσε να απειλήσει τη μελλοντική καινοτομία ή την άνοδο ενός διαδόχου της Google.

Ξεχωριστά, μια ομάδα πολιτειών, με επικεφαλής το Κολοράντο, προέβη σε πρόσθετους ισχυρισμούς κατά της Google, υποστηρίζοντας ότι ο τρόπος με τον οποίο η Google δομεί τη σελίδα αποτελεσμάτων αναζήτησης βλάπτει τον ανταγωνισμό, δίνοντας προτεραιότητα στις εφαρμογές και τις υπηρεσίες της εταιρείας σε σχέση με ιστοσελίδες, συνδέσμους, κριτικές και περιεχόμενο από άλλα τρίτα ιστότοποι για πάρτι.

Ωστόσο, ο δικαστής που επιβλέπει την υπόθεση, ο δικαστής Amit Mehta στο Περιφερειακό Δικαστήριο των ΗΠΑ για την Περιφέρεια της Κολούμπια, απέρριψε αυτούς τους ισχυρισμούς σε μια απόφαση τον περασμένο μήνα, περιορίζοντας το εύρος των ισχυρισμών που πρέπει να υπερασπιστεί η Google και λέγοντας ότι οι πολιτείες δεν είχαν κάνει αρκετά για να δείξουν Η δοκιμή ήταν απαραίτητη για να καθοριστεί εάν η κατάταξη των αποτελεσμάτων αναζήτησης της Google ήταν αντιανταγωνιστική».

Ο Mehta περιγράφει περαιτέρω τη θέση της Google μεταξύ των μηχανών αναζήτησης σε προγράμματα περιήγησης και smartphone «ως ένα θέμα που αμφισβητείται έντονα» και ότι η εκδίκαση της υπόθεσης θα καθορίσει «αν, ως θέμα της πραγματικής αγοράς, η θέση της Google ως η προεπιλεγμένη μηχανή αναζήτησης σε πολλά προγράμματα περιήγησης είναι μια μορφή αποκλειστικής συμπεριφοράς.»

«Τον Ιανουάριο, εν τω μεταξύ, η κυβέρνηση Μπάιντεν άσκησε άλλη μια αντιμονοπωλιακή αγωγή κατά της Google κατά της επιχείρησης διαφημιστικής τεχνολογίας της εταιρείας, κατηγορώντας την ότι διατηρεί παράνομο μονοπώλιο. Αυτή η υπόθεση παραμένει στα πρώτα της στάδια στο Περιφερειακό Δικαστήριο των ΗΠΑ για την Ανατολική Περιφέρεια της Βιρτζίνια», όπως αναφέρει το CNN.

Σημειώσεις:

Η υπόθεση της Google είναι σημαντική. Αναφέρεται σε πολλά ενδιαφέροντα σημεία της τεχνολογίας, της οικονομίας, του εμπορίου, των επιχειρήσεων και του δικαίου, τα οποία θα πρέπει να εξεταστούν προς όφελος όλων, της Google, των πολιτειών, της βιομηχανίας πληροφορικής, της αγοράς και των καταναλωτών. Τέτοια σημεία είναι τα εξής:

1. Οι αλγόριθμοι της μηχανής αναζήτησης Google (προφανώς λείπουν από τους φακέλους των πολιτειών).

2. Οι αντιπαροχές στις συναλλαγές της μηχανής αναζήτησης Google με τον πελάτη και πιο συγκεκριμένα οι ωφέλιμες ανταλλαγές μεταξύ των μερών.

3. Ο ρυθμός εξέλιξης των τεχνολογιών αιχμής της αναζήτησης Google.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Back to top