Ευρωεκλογές

Η Ευρώπη αντιμετωπίζει δύο απειλές, ανατολικά. Μία στο Βορρά από τη Ρωσία. Μία στο Νότο από την Τουρκία. Οι απειλές είναι στρατιωτικές αλλά και γεωπολιτικές, πολιτικές, ιδεολογικές, θεσμικές, τεχνολογικές, οικονομικές, οικολογικές και κοινωνικές. Εχει τρία πολεμικά μέτωπα ανοιχτά, είναι άμεσο στην Ουκρανία και δύο έμμεσα στην Μέση Ανατολή, ένα στη Γάζα και ένα στην Ερυθρά Θάλασσα με τους Χούθι. Το τελευταίο απειλεί την Ευρώπη εφοδιαστικά και εμπορικά λόγω Σουέζ και οικονομικά λόγω κόστους μεταφορών και παράγωγου πληθωρισμού. Επίσης αντιμετωπίζουν ασύμμετρες απειλές όπως η τραμοκρατία.

Για να ανταποκριθεί η Ευρώπη σε αυτές τις πολύ σοβαρές απειλές και τις νέες συνθήκες, χρειάζεται δραστική αναδιοργάνωση και ανασυγκρότηση ειδικά στους τομείς και περιοχές απειλής και γενικά. Αυτό είναι θεσμικό και νομικό θέμα για τα αρμόδια όργανα και τις υπηρεσίες της ΕΕ και της ΟΝΕ και για τα κράτη μέλη. Φυσικά απασχολεί και πολιτικά και εκλογικά, έως πλέον κρίσιμο.

Τα προηγούμενα ισχύουν ειδικά για την Ελλάδα. Η οποία δεν έχει την άμεση επιτελική στήριξη γεωγραφικού βάθους που έχουν οι συνοριακές χώρες της κεντρικής και βόρειας Ευρώπης, αντιμετωπίζει όμως τον πλέον άμεσο κίνδυνο. Επίσης υπάρχει και γεωπολιτικό περιφερειακό ζήτημα με την Ελλάδα, το οποίο επηρεάζει την Ευρώπη.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Back to top