ΗΠΑ Διαρροή Απόρρητων Πληροφοριών

Αυτή είναι η τελευταία πικάντικη ιστορία που πουλήθηκε καθ΄υπερβολή από τα μέσα ενημέρωσης στο κοινό την τελευταία εβδομάδα.

Ο Jack Teixeira, είναι ένας 21χρονος αεροπόρος της Εθνοφρουράς της Μασαχουσέτης και πιστεύεται ότι είναι ο επικεφαλής ενός εξτρεμιστικού σκοτεινού ιστότοπου διχόνοιας – Discord στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης που ονομάζεται Κέντρο Αναστάτωσης Κακοποιών – Thug Shaker Central.

Ο Jack Teixeira φέρεται να κατείχε μια άκρως απόρρητη άδεια ασφαλείας, η οποία του έδωσε πρόσβαση σε εξαιρετικά απόρρητες, μυστικές και ευαίσθητες πληροφορίες του Πενταγώνου που ο Teixeira δημοσίευσε πρόσφατα στην πλατφόρμα του Discord.

Η δημοσίευση του μυστικού υλικού από τον Teixeira φέρεται να έσπειρε διχόνοια στις διεθνείς σχέσεις των ΗΠΑ με τους συμμάχους και να διακύβευσε την εθνική ασφάλεια και την άμυνα των ΗΠΑ έναντι εχθρικών δυνάμεων.

Ο Λευκός Οίκος εξέδωσε μια δήλωση νωρίτερα την Παρασκευή, επαινώντας τις αρχές επιβολής του νόμου για τη σύλληψη του δράστη και λέγοντας ότι ενώ η κυβέρνηση εξακολουθεί να αξιολογεί την εγκυρότητα αυτών των εγγράφων, ο Πρόεδρος έδωσε εντολή στις στρατιωτικές υπηρεσίες και τις υπηρεσίες πληροφοριών των ΗΠΑ να λάβουν μέτρα για την περαιτέρω διασφάλιση και για τον περιορισμό της διανομής ευαίσθητων πληροφοριών και ότι η ομάδα εθνικής ασφάλειας συντονίζεται στενά με τους εταίρους και τους συμμάχους μας για το θέμα.

Αυτό είναι χρήσιμο, αλλά ενώ η κατάσταση αξιολογείται από τις αρμόδιες αρχές, οι ΗΠΑ θα πρέπει επίσης να επανεξετάσουν συνολικά τη διαβάθμιση και τη διάδοση πληροφοριών, η οποία μπορεί να επηρεάσει την εθνική ακεραιότητα ή τις διεθνείς σχέσεις των ΗΠΑ με συμμάχους ή άλλους και να θέσει σε κίνδυνο την εθνική ασφάλεια και άμυνα των ΗΠΑ έναντι αντιπάλων (όπως η Κίνα και η Ρωσία ειδικότερα).

Αυτό σημαίνει ότι οι ΗΠΑ θα πρέπει να επανεξετάσουν συνολικά και να αξιολογήσουν τη διαβάθμιση και τη διάδοση τόσο όσον αφορά τη δημοσίευση μυστικών πληροφοριών όσο και τη συγκάλυψη άλλων πληροφοριών που επιγράφονται μυστικές. Ειδικά όταν η δημοσίευση, απόκρυψη ή μη αποκάλυψη πληροφοριών, συμπεριλαμβανομένων των διαβαθμισμένων, είναι,

1. Υπερβολική (in extremis), καταχρηστική, κακοποιός, εχθρική, παραπλανητική, δόλια, εκβιαστική, κατασκευασμένη, ψευδής και επιβλαβής, επικίνδυνη η επιζήμια για το κοινό, τους πολίτες, τους θεσμούς, την κοινωνία, την οικονομία ή το έθνος.

2. Υποστηρίζεται, διαδίδεται και οργανώνεται και συστηματικά από δίκτυα η καρτέλ των μέσων ενημέρωσης ή άλλες ομάδες ιδιωτικών συμφερόντων Αμερικανικές η διεθνείς, με ποικίλες πολιτικές, κοινωνικές, οικονομικές ατζέντες και σε θέματα ασφάλειας (π.χ. Ουκρανία), ιδιαίτερα επικίνδυνες, εχθρικές, παραβατικές και παράνομες.

3. Απαιτείται από τους κανόνες της δημοκρατίας, της ελευθερίας, της λογοδοσίας, της διαφάνειας, αντι-μονοπωλίων και ανταγωνισμού στις αγορές και από το νόμο για την προστασία του ιδιωτικού ή του δημόσιου δικαιώματος και συμφέροντος.

4. Επιβάλλεται διότι οι υπηρεσίες επιβολής του νόμου και οι δικαστικές αρχές θα πρέπει να ενεργήσουν, ιδίως σε περιπτώσεις καρτέλ και συνωμοσιών για προμελετημένη διευκόλυνση, συνενοχή ή διάπραξη παρανομιών, εχθροπραξιών, αδικοπραξιών, αδικημάτων και σοβαρών εγκλημάτων ή άλλων οργανωμένων πρακτικών και συμπεριφορών ιδιαίτερα επικίνδυνων, επιζήμιων ή επιβλαβών για τις διεθνείς σχέσεις και τα εθνικά συμφέροντα, την ασφάλεια και την άμυνα των ΗΠΑ και των συμμάχων τους.

Τέλος, μερικές σημειώσεις για την ακεραιότητα, το δίκαιο, την ελευθερία και τους θεσμούς.

Στη δημοκρατία η εξουσία είναι με τους πολλούς. Στην ολιγαρχία και την απολυταρχία η εξουσία είναι με τους λίγους. Η ελευθερία και η δημοκρατία είναι δραστήρια τεχνικά συστήματα (τεχνολογικά, οικονομικά και οικολογικά). Ρυθμίζουν την κοινωνική, πολιτική και οικονομική δυναμική για το ατομικό και το κοινό καλό και ωφέλιμο. Αυτό περιλαμβάνει την κίνηση και την προστασία της πολλαπλότητας, της ποικιλίας και της ελευθερίας. Για το λόγο αυτό η ελευθερία και η δημοκρατία έχουν δομές και λειτουργούν κάτω από κανόνες, αυτό σημαίνει αρχές και πρακτικές, ήθη και έθιμα νόμους και κανόνες που έχουν καλλιεργηθεί και θεσπιστεί από φιλελεύθερες παραδόσεις και δημοκρατικούς θεσμούς.

Στη δημοκρατία οι δομές και τα συστήματα, οι διαμορφώσεις και οι λειτουργίες είναι φιλελεύθερες – δεν είναι απούσες. Πρέπει να γίνονται σεβαστά και, όταν όχι, να επιβάλλονται από τους θεσμούς της τάξης. Στις ελεύθερες αγορές ο ανταγωνισμός, η ποικιλία και η πολυφωνία προστατεύονται από τη ρύθμιση και την εποπτεία. Τα μονοπώλια, τα καρτέλ, οι εναρμονισμένες πρακτικές στις τιμές, στις συναλλαγές και στο εμπόριο, άλλως η ιδιωτική χειραγώγηση των οικονομικών συνθηκών και άλλες παραβατικές πρακτικές, εμποδίζουν τις λειτουργίες της αγοράς (και της οικονομίας) και επομένως είναι πληθωριστικές, υφεσιακές και για αυτό φορολογικές από τις λίγες προνομιούχες μειοψηφίες επί της συντριπτικής δημόσιας πλειοψηφίας. Για το λόγο αυτό είναι επίσης παράνομες, σύμφωνα με το αστικό δίκαιο (συνένοχοι υπόκεινται σε αποζημίωση για βλάβες) και ανάλογα σύμφωνα με ποινικό δίκαιο (συνένοχοι υπόκεινται σε ποινή κράτησης). Η συστημική διαφθορά και ο σφετερισμός θεσμικών εξουσιών από προνομιακά συμφέροντα που διακηρύσσουν την ανισότητα και την παράγωγη κλεπτοκρατία και την πλουτοκρατία ως δημοκρατική ή φιλελεύθερη (!) και τη χρησιμοποιούν για την πολιτική καταπίεση και την ιδιωτική φορολόγηση του δήμου και των πολιτών, είναι βαθιά ανελεύθερη, αντιδημοκρατική και παράνομη.

Εξυπακούεται ότι στη δημοκρατία, η ελευθερίες του λόγου και του τύπου είναι βασικές και σεβαστές. Ανάλογα η δημοσιογραφία και η δημόσια ενημέρωση και πληροφόρηση έχουν κανόνες, αρχές και πρακτικές που επίσης είναι βασικές και σεβαστές. Εξυπακούεται λοιπόν ότι στα επιχειρηματικά ή δημόσια μέσα ενημέρωσης, μονοπώλια και καρτέλ που εξουσιάζουν, χειραγωγούν, λογοκρίνουν, ελέγχουν και συνολικά αστυνομεύουν τη δημόσια και την ιδιωτική ενημέρωση και πληροφόρηση (συμπεριλαμβανομένης της αντιπολίτευσης και της αντίρρησης) ή άλλως παρακάμπτουν, παραβιάζουν ή καταρρακώνουν τις ελευθερίες του λόγου και του τύπου και τις αρχές και τις πρακτικές της δημοσιογραφίας και επιπλέον με παράνομα μέσα όπως τα προαναφερθέντα (παραπληροφόρηση, αποπληροφόρηση, εκφοβισμός, εξαναγκασμός, εκβιασμός, εξαπάτηση και λοιπά χειρότερα) και για δόλιους και παράνομους σκοπούς και συμφέροντα επίσης όπως οι προαναφερθέντες (η εγγύτητα σώζει από την επανάληψη) προφανώς υπόκεινται σε νομικές κυρώσεις, οι οποίες περιλαμβάνουν αστικές αποζημιώσεις στο ακέραιο, ποινικές κυρώσεις για φυλάκιση και διοικητικά μέτρα για καταστολή.

Υ.Γ. Το ταξίδι του Joe Biden στην Ιρλανδία δεν ήταν πολιτικό ή διπλωματικό. Ωστόσο, έφερε μια αίσθηση υποστήριξης για τη συμφωνία της Μεγάλης Παρασκευής. Το προηγούμενο ταξίδι του στη σπαρασσόμενη από τον πόλεμο Ουκρανία είχε μια παρόμοια αίσθηση ενότητας, διευθέτησης και ειρήνης. Είναι λυπηρό που οι εξτρεμιστές στη Ρωσία και στην Ουκρανία προτίμησαν να την αγνοήσουν.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Back to top